Gin & Us Cold Spring Dry Gin

Cold Spring Dry Gin

Vår Cold Spring Dry Gin är grunden i vårt destilleri. Det var den första drycken vi tillverkade, men även den vi lagt ned enorma mängder med tid på att utveckla. I någon utsträckning härstammar alla våra ginvarianter från denna.
Vår målsättning var att tillverka en klassisk dry gin, men lite mer citrusdriven, med en botten som gör att den går att blanda på många olika sätt, både i cocktails och drinkar, men även förtäras ren.
Vi använder kryddor som vi i stor utsträckning plockat själv, exempelvis tallbarr, björksav och vårt eget kallkällvatten. Det samsas med kanel, citronskal, khmerpeppar och koriander, några färska vaniljstänger och färsk rosmarin ger sista touchen.
Den vilar sedan två till tre veckor på rostfria fat för att vattnet ska gifta sig med destillatet och ge den sin lena smak.
Vi avnjuter den helst i en klassisk GT, men kolla gärna in vår recept sida, för det finns oändligt med variationer att testa.

Gin & Us Cold Spring Pink Gin

Cold Spring Pink Gin

Vår variant av Pink Gin grundar sig mycket i färska bär. Vi använder inga torkade produkter, alla våra bär (åkerbär, hallon, jordgubbar) kommer direkt från en lokal odlare (Mockträsk bärodling) som varsamt låtit dom mogna under midnatts­solen. Detta ger dem en oslagbar smak och doft av svensk sommar.
Tillsammans med bären har vi Pink Lady-äpple, timutpeppar och rosepeppar, vanilj samt rosa grapefrukt. Detta ger en väldigt len och fruktig gin, som vi tycker att en pink gin skall vara.
Vår Pink Gin är utmärkt som drinkingrediens i nästan vilken drink som helst, men i en fruktig drink toppad med till exempel Prosecco är en riktig hit i sommarvärmen. Den blandas ner till 40 % med kallkällvatten och vilar på rostfria fat ett miminum på två veckor innan buteljering.

Gin & Us Cold Spring Winter Gin

Cold Spring Winter Gin

Vår Cold Spring Winter Gin är inspirerad av senhösten och vintern i norra Sverige. Här möts bär vi plockat själva, exempelvis lingon, odon, hjortron med pepparmynta, vanilj, kanel och koriander. Även kryddpeppar, nejlika och blodapelsin finns med.
Winterginen vilar på rostfria fat tre till fyra veckor och späds till 47% med vårt eget kallkällvatten. Den höga alkoholhalten lyfter fram kryddorna på ett fint sätt och denna avnjuter vi helst ren, men funkar mycket bra med tex varm choklad eller med en neutral tonic som låter ginen kraftiga smaker skina igenom.

Gin & Us Birch Bloom Dry gin

Cold Spring Birch Bloom

Cold Spring Birch Bloom var egentligen en limiterad gin som skulle bli en ”one off” serie som en fräsch gin under våren och försommaren. Men dess goda smak och fina mottagande gjorde att vi valde att ta tillbaka den varje vår.
Den tillverkas i begränsad serie om cirka 500 flaskor per år på grund av flera av ingredienserna är handplockade och inte räcker till någon större produktion.
Vi använder björklöv som plockats innan de helt slagit ut (för sin höga sockerhalt), en rejäl mängd med björksav som vi tappar själva på vår egen mark. Det blandas med gröna svenska äpplen, fläderblom, lime och citron, timutpeppar samt en rejäl dos med färsk pepparmynta.
Denna gin gör sig klockrent i syrliga och somriga drinkar, men även ren med en isbit, en riktig smak av norrländska skogar. Den blandas ner till 46 % och själva ”spannet” i destilleringen, dvs vilka grader i destillatet vi väljer att använda är högs begränsade för att få en fräsch och väldigt aromatisk gin, självfallet spädd med källvatten utan tillsatser.

Gin & Us Pink Sky Rosé

Cold Spring
Pink Sky Rose Gin

Detta är vårt flaggskepp när det kommer till fruktiga och bäriga destillat. Handplockade vildrosor, rallarrosor, tre
sorters svenska äpplen och färska bär (åkerbär, hallon, lingon och jordgubbar), ger en enormt fin och aromatisk doft och smak.
Den är förmodligen inget för den som vill ha en klassisk torr gin, men vill man testa något helt nytt, och unikt som verkligen tillverkats i små batcher så är denna verkligen värd att testa. Vi har tillsatt lite extra timutpeppar i denna för att ge lite kick i slutet som balans mot rosorna, samt ökat upp styrkan till 44%.
Denna späds som alla våra produkter med eget kallkällvatten till 44 % och vilar minimum fem veckor på stålfat innan buteljering. Den färgas med torkade rosblad som även lämnas kvar i flaskan för en mycket fin effekt när den skakas. Den avnjuts fördelaktigt i en Negroni eller Dry martini (med en twist såklart) men funkar klockrent ren eller i en klassisk GT, gärna med Fevertree Mediteranean Tonic.

Snaps & Us

Snaps & Us Akvavit

Vår akvavit är en handkryddad, varsamt vilad
produkt som är destillerad tre gånger. Detta ger en mycket mild gin-ton i bakgrunden som blandar sig mycket väl tillsammans med våra kryddor.
Vi kryddar den kraftigt och under kort tid för att undvika beskan från de torkade kryddorna, bland annat hittar ni koriander, fänkål och anis i denna, men även en lätt touch av apelsin för att runda av eftersmaken. Späds med kallkällvatten till 38% och vilar cirka en vecka med kryddorna, och sedan ytterligare en vecka utan kryddor.
Serveras gärna kyld som avec, snaps eller
liknande, och passar mycket bra i rom- och tequila­liknande drinkar som Mojito, Sunrise
med flera.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är junioer.png
Gin & Us Oak Aged Gin

Gin & Us Oak Aged Gin

Vår absoluta stolthet, en lätt modifierad variant av vår klassiska Cold Spring Dry Gin (två sorters peppar samt apelsinskal och citronskal) som tappas under andra grader i destilleringen än vår Dry Gin. Den vilar utspädd till 64,5 % på rostfritt fat i två veckor, för att sedan fyllas över i tunnor av mediumrostad svensk ek.
Vi testar färg och smak under hela processen men är fatlagrad minst 90 dagar. Skulle det krävas längre lagring så väntar vi till arom och smak är perfekt, vi har ingen brådska! Vi tömmer faten, späder den ner till 62 % (barrel strenght) med kallkällvatten och låter den vila ytterligare två veckor på rostfria fat innan den buteljeras.
Den är fantastiskt god ren med en gnutta ljummet vatten eller en isbit, men funkar kanon i en stiff drink som Dry Martini, Old Fashioned eller Negroni.

Denna gin vann även Gin & Tonicfestivalens ”Best of” i sin klass för bästa lagrade gin 2023!

Vi älskar motiveringen:

Fatlagrad konnesör-Navy för gudarna. Häll över ett litet isberg med en skvätt spansk Oloroso-influerad Vermouth för en utomjordisk Dry Martini. Dö sedan, vad finns mer finns att uppleva…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är junioer.png
Gin & Us Navy Strength Gin

Navy Gin

Vår Navy Gin är en milt ändrad version av vår
prisvinnande klassiska Cold Spring Dry Gin.
Lite annorlunda grader under destillering samt mindre kanel och mer peppar ger den en unik smakbild, speciellt eftersom den är 57 % stark. Styrkan ger den en varm och kraftig eftersmak som ligger kvar länge i gommen, mycket god i en klassisk GT, men funkar i stort sett i vilken drink som helst.
Den vilar minst två till tre veckor på rostfria fat, spädd med vårt kallkällvatten.

Denna gin vann silver i klassen Navy Strength på Gin & Tonicfestivalen 2023.